Sunday, February 26, 2012

Kreeklaste kaitseks

Presidendist alustades ja anonüümse netikommentaatoriga lõpetades, meil on kõik ühel meelel selles, et kreeklased on laisk, saamatu, vastutustundetu ja ärahellitatud rahvas, kes on aastaid elanud laenuraha arvel üle oma võimete ja kelle nahaalsuse peavad nüüd teised rahvad kinni maksma. Mina, vastupidi, tahaksin Byroni kombel soetada endale purjeka ja seilata Kreekasse, et võtta osa kreeklaste ülestõusust Ateena tänavatel. 

Kreekast räägitakse otsekui oleks jutt ühest laisast joodikust, kes on oma töökatelt ja kokkuhoidlikelt naabritelt raha laenanud ja selle siis maha prassinud. Kes on need töökad ja kokkuhoidlikud naabrid? Kus on need rikkad riigid, kellel ei ole riigivõlga? Miski on ilmselgelt mäda kogu selles loos! Mida see tähendab, et kõik riigid on võlgu?

Kes siis õigupoolest kellele võlgu on? Kui kõik maksaksid ära kõik oma võlad, kust kuhu varandus liiguks?

Ma olen üsna kindel, et sellise tasaarveldamise tulemusel saaksid kõikides riikides suurrikkad veel rikkamaks ja kõik ülejäänud jääksid vaesemaks. See tähendab, et riigivõlad ei ole oma olemuselt laiskade ja pillavate võlad kokkuhoidlike ja töökate ees, vaid vaeste ja keskklassi võlad suurrikkurite ees. 

Väike hulk rikkaid võtab endale ebaproportsionaalselt suure osa majandustuludest. Vaesemate ja keskklassi sissetulekud ei ole seetõttu piisavad, et tarbida ära toodang. Tekib nõudluse puudus, mis ähvardab seisata majanduse. Lootes oma vaba rahaga spekuleerides veelgi suuremat tulu teenida, annavad suurrikkad vaestele ja keskklassile (tarbimis)laene. See tõstab ajutiselt nõudlust ja lükkab kriisi edasi. Aga kui saabud aeg laene tagasi maksta, on kriis vältimatu.

Kreeklased näitavad meile, mis kogu maailma varem või hiljem ees ootab. Ja nad õpetavad meile, mida tuleb teha. Võlad tuleb kustutada. Riik peab majandust jõulisemalt reguleerima, et võidelda sissetulekute ebavõrdsuse vastu.

Vaata lisaks:

"USA teadlane: Karl Marxil oli kapitalismi osas õigus" 
"Buffett USA poliitikutele: tõstke minu ja mu sõprade makse" 
"Rikkad prantslased paluvad end maksustada"